8 OPTIKAI TRÜKK A TÁGASABB TÉRÉRT

NÉZD MEG

Általában a lakásoknál visszatérő dilemma, hogy fogalmunk sincs miért, de az alapból sem nagy tér valahogy úgy hat, mintha egy agyonzsúfolt, sötét üregben élnénk a mindennapjainkat. Ezen a problémán helyes térrendezés mellett néhány optikai trükkel is segíthetünk.


MINÉL TÖBB TERMÉSZETES FÉNYT


A sötétítőfüggönyt úgy helyezzük el, hogy az ablak keret élére passzolva kezdődjön, semmit ne takarjon le az ablakból. Minél több fényt engedünk be a helyiségbe, annál világosabbnak, ezáltal tágasabbnak is hat. Már a tervezéskor is érdemes erre figyelni,  ehhez mérten válasszunk karnist, illetve áttetsző függönyt is.


LÁGY TEXTILEK


A függönyökhöz kapcsolódva. Kerüljük a nehezebb, drámai hatású, súlyos anyagokat, ezek inkább összenyomják és zsúfolják a teret. Válasszunk helyette lágy esésű, kicsit áttetszőbb textileket, amik sokkal emészthetőbbek a helyiség számára.


TÜKRÖS SZEKRÉNYAJTÓK


A legnagyobb aduász, amit szinte vétek nem kihasználni. Magyarországon jelenleg nem igazán van kultúrája a külön gardróbhelyiségeknek, éppen ezért minden hálószobára jut legalább egy méretes gardróbszekrény. Én általában rosszul vagyok tőlük, kiállnak a síkból, megtörik a homogén falszakaszt, igénytelenül mutat a lábazat, rondák a fogantyúk, a frontok sem passzolnak semmihez stb. De egy tükör ezen a helyzeten jelentősen javíthat, ugyanis amellett, hogy megkettőzi a teret, letudjuk a problémát a fronttal is, és az sem annyira feltűnő már, hogy kiáll a síkból.


LETISZTULTSÁG


A legnagyobb zsúfoltságérzetet a bazár hangulat kelti. A rengeteg minta, textúra, színárnyalat még gondosan összeválogatva is könnyen átlendítheti a vidám faktort kacatosra, amit nyilván mindenki szeretne elkerülni. Ezért érdemes 1-2 alapszínben gondolkozni 2-3 élénkebb kiegészítőszínnel, hogy azért unalmas se legyen a helyiség.


REJTETT TÁROLÓK


Lásd előző pont. Néhány dekorációt semmiképpen ne felejtsünk el szem elé tenni, de ezek jó, ha úgy vannak kiválasztva, hogy elsősorban dekoratív  funkciót töltenek be, tehát mind hangulatában, mind tónusaiban és természetesen formavilágában is illeszkedik a koncepcióba.


EMELT BÚTORLÁBAK


Elsőre talán furcsának vagy jelentéktelennek tűnhet, de tényleg működik. Áramolni hagyja a fényt, sokkal szellősebbnek hat, így tágasabbnak is. Ráadásul néhány éve reformkorát éli a mid-century irányzat, szóval abszolút jó megoldás lehet  egy retro kanapé vagy fotel.


KIEMELT FALSZAKASZ


Ahogyan már említettem, a mintákkal és színekkel inkább csínján bánjunk, főleg falon. Viszont – egy 4 falas helyiséget alapul véve – 3 egyszínű fal + 1  az egyszínű fal alapszínével megegyező egy választott kiegészítőszínű mintás húdecsúnyalettremélemérthető  tapéta sokat segít a térhatáson és képes is oldani a doboz effektet. Nyilván más kombinációk is lehetségesek, de ez a “képlet” az, amivel szinte lehetetlen mellélőni. Bemutatom egy képen:

Fehér alapszín, fehér alapú tapéta + arany kiegészítőszín. A kiegészítőszín valószínűleg visszaköszön a helyiség többi részén is, de a képen csak egy tűzőgép az összekötőelem.


APRÓ MINTÁS TAPÉTA


Ha már a tapétáknál tartunk. Kiválasztáskor ügyeljünk arra, hogy a nagyobb minták összenyomják, míg az apróbb minták tágítják a teret. Tehát a monumentális geometrikus illusztrációkat mellőzzük, helyette válasszunk inkább virágmotívumosat, art-deco vonalakat, marokkói mintásat stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.