KOEDUKÁLT GYEREKSZOBÁK PSZICHOLÓGIÁJA

Meglepően kevés információt és tippet találhatunk ahhoz, hogy egy gyerekszobát hogyan tehetünk praktikussá, ha a fiú és a lány gyermek is egy helyiségben lakik, pedig ez nem is olyan kis számban fordul elő. Nem nevezném problémásnak a helyzetet, hiszen számos előnye is van annak, hogy amíg kicsik a gyerekek, addig megosztoznak a kis kuckójukon. Természetesen az a megszokott, hogy a különböző nemű gyermekek külön szobában növekednek, éppen ezért kicsit tabunak is érzem a témát, legtöbb esetben ugyebár sajnos kényszerhelyzetből vannak egy légtérben a gyerekek, viszont így még nagyobb igény van arra, hogy kihozzuk a maximumot a helyiségből. A témát azért hoztam fel, mert számomra is aktuális: az egyik lakásban éppen egy 9 m2-es gyerekszobát tervezek, ami egy 4 éves kislánynak és egy 6 éves kisfiúnak ad otthont, szóval megosztom Veletek, hogy milyen szempontokat vettem figyelembe a tervezés során.

99433defbd94583ef52eae1ea942ac42

Forrás: http://www.potterybarnkids.com/shop/girl-rooms/


Egyenlőség


Az egyik legnagyobb előnye, egyben a legnagyobb kihívás is a koedukált gyerekszobáknak. Mindamellett, hogy megtanulnak együttműködni, alkalmazkodni és osztozni egymással, ezáltal másokkal is, hihetetlenül nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt az arányok között. Pedig a legfontosabb szempont, hogy mindketten ugyanúgy sajátjuknak érezzék a helyiséget. Ugyanolyan komfortosan és felszabadultan érezzék magukat, mint amennyire tisztában vannak vele, hogy alkalmazkodniuk kell a másik lakóhoz. Sokszor bele sem gondolunk, de a gyermek lélek még erőteljesebben  érzi, ha a másiknak nagyobb szférája van, ha a nagyobb tesó kicsit harsányabb, dominánsabb típus. De ugyanúgy igaz ez az elkényeztetett legkisebbekre, és fordított esetben az elhanyagolt középsőre is, ha általános sztereotípiákban gondolkozunk.

A szülők ezen a helyzeten nagyon sokat tudnak segíteni, ha szimmetriában gondolkoznak. Minden bútorból páros szám, minden tárolóhely kettéosztva, ugyanakkora festett falszakasz, ugyanolyan ágy.. stb. Tudom, hogy ez teljesen magától értetődőnek és pofonegyszerűnek tűnik. Elméletben. A gyakorlatban viszont az esetek nagy százalékában nem valósul ez meg. Minél karakteresebb és uralkodóbb a gyerkőc, annál több mindent fog birtokolni. És a másik, legtöbbször visszahúzódóbb, csendesebb gyerek tudat alatt mindig érzi, ha a másik több figyelmet, törődést kap. Érdemes megvizsgálni, hogy melyik gyerek mekkora teret foglal el a lakásban.

Photo by Neslihan Pekcan/PebbledesignMore contemporary kids’ room photos

Jelzések


Ahogy a szimmetriával, ugyanúgy különböző motívumok, színrendszerek segítségével tudjuk a gyerekek tudtára adni és emlékeztetni Őket, hogy ez bizony az Ő saját területük, ahol kedvükre játszhatnak, tanulhatnak, kreatívkodhatnak felhőtlenül. Fel lehet tüntetni a nevüket, a kedvenc mesefigurájukat, nemhez kötődő motívumokat, színeket, formákat. Számos gyerekbútor kollekció elérhető már változatos színekben, formákban, hangsúlyozottan erre specializálódva, hogy ne jelentsen problémát összehangolni a teret különböző nemek esetén sem. Azonban túlságosan kötött bútordarabra nem érdemes beruházni, bármilyen kecsegtető is. A következő pontban kifejtem miért.

Photo by Dezaar InteriorsBrowse transitional kids’ room photos

Időtállóság


A gyerekek nőnek és ezzel együtt változnak is. Minden héten más érdekli őket, más mese a kedvencük, más legjobb barátjuk van, tegnap óvónénik szerettek volna lenni, ma már tudósok. Éppen ezért a legjobb megoldás az, ha ebben az állandó fejlődésben, változásban is megpróbálunk időtállók maradni. Az alap bútorzat legyen semleges és ezek a különbözőségek -amiket az előző pontban említettem – a dekorációban és a kiegészítőkben köszönjenek vissza. Hiába veszünk ágyat a gyereknek a kedvenc mesefigurájával, ha jövőre teljesen másért lesz oda. Tudom, hogy szinte lehetetlen, de mégis érdemes az időtállóságra törekedni a gyerekszoba esetén is. Egy falmatrica, egy ágyneműhuzat, egy mintás galériafal, egy névre szóló felirat szintén egy olyan dolog, amiért oda és vissza vannak, viszont nem jelent gondot leváltani mindig az aktuális kedvencekre.

Photo by Spazio RossoDiscover contemporary kids’ room design ideas

Kuckó


A gyerekeknek két okból is szükségük van saját kuckóra. Egyrészt egy külön álomviláguk van, ezért szeretnek elrugaszkodni a valóságtól. Elvonulni a saját kis kuckójukba és egy teljesen más külvilágot fantáziálni maguknak. Másrészt pedig a gyerekek sokkal egyszerűbbek,  ösztönösebbek, mint a felnőttek. Gondoljunk csak bele. Mi felnőttek is úgy érezzük otthonosan és biztonságban magunkat, ha biztosítunk saját magunk számára egy otthont, amit a saját elképzelésünk szerint belakhatunk. Bármennyire kis helyről van szó, ha nem is igazi bunkert, de kuckós hangulatot mindenképpen elő tudunk idézni néhány kreatív ötlettel és praktikus helykihasználással, a szoba adottságaitól függően.

Photo by Teddy EdwardsBrowse contemporary kids’ room photos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.